March 8, 2011 | Comentarii (3) | Categorie: Diverse
Tag-uri: bilete de avion, low cost
De cate ori nu v-ati facut prietenii invidiosi cu biletele de avion care au costat cat o cafea in Dorobanti ?!…
Orbiti de certitudinea unui pret fara concurenta, putini sunt cei care au inspiratia sa calculeze cat costa, de fapt, biletul low cost.
Sa luam un exemplu: bilet de avion Bucuresti – Londra – 20 EURO dus – intors, super oferta!!!!!
Platesti cu cardul de debit =>5 EURO taxa pentru plata prin card.
Ajungi la aeroport pentru check-in =>10 EURO taxa de asistenta la check-in.
Un bagaj lasat la cala =>30 EURO. Dar pentru ca bagajul tau are 2 kg peste limita admisa de 20 kg, platesti 50 de EURO (10 EURO extra pentru fiecare kg care depaseste limita stabilita de companie).
Gata! Ai ajuns in avion. Ce taxe ar putea sa-ti mai strice buna dispozitie !?
Ar mai fi un fleac, taxa pentru imbarcarea cu prioritate sau alegerea locului in avion care este intre 4 si 7 EURO, dar sa zicem ca nu vrei sa te imbarci prioritar si stai oriunde gasesti loc liber.
Decoleaza avionul. Esti multumit, calatoresti la Londra cu 20 de EURO dus-intors, pentru ca ai fost norocos si ai gasit oferta asta acum 7 luni. Cei cativa EURO platiti in plus chiar nu mai conteaza…
Sunt 3 ore jumatate pana la Londra. La un moment dat se servesc sandwichuri si bauturi, evident, contra cost. Iti amintesti ca desi ai fost prevazator si ai mancat inainte sa pleci spre aeroport, in cele 3 ore cat a fost intarziata plecarea (nu se stie din ce motive), ti s-a facut din nou foame.
Un sandwich modest si o bautura racoritoare te poate costa intre 4 si 6 EURO. Daca vrei sa platesti cu lei, afli ca la 10000 de metri altitudine cursul de schimb este 4.5 lei/EURO.
In sfarsit, aterizezi la Londra.Uiti repede aceste mici neajunsuri.
La intoarcere nu platesti decat 10 EURO taxa pentru check in si 70 EURO bagajul de la cala, pentru ca celor 2 kg extra de la plecare li s-au adaugat inca 2 kg de suveniruri.
TOTAL TRANSPORT = 20 EURO biletul de avion si 150 EURO taxele si comisioanele suplimentare.
Calatoria- nepretuita. Pentru celelalte lucruri exista, desigur, Mastercard …
Daca va regasiti in exemplul de mai sus, trebuie sa stiti ca exista promotii destul de dese ale companiilor de linie, mai ieftine decat cea low cost data ca exemplu mai sus.
Exista totusi speranta…
Low cost-ul exista si va puteti bucura de el, spre invidia indreptatita a prietenilor, cu conditia sa aveti in vedere micile detalii ale unei experiente low cost.
Iata cateva ponturi in acest sens:
1) Plata comisionului de rezervare a biletelor poate fi evitata, in cateva rare cazuri, platind prin transfer bancar, card preplatit sau card Visa Electron.
Cardul preplatit este destul de rar in Romania, iar companiile low cost care excepteaza de la plata comisionului de rezervare aceste modalitati de plata sunt la fel de rare.
2) Faceti check-in online si nu uitati sa printati si sa aveti asupra dvs. cardul de imbarcare astfel generat.
Majoritatea companiilor low cost care opereaza in Romania au introdus posibilitatea de a efectua check-in online. Unele percep totusi o taxa pentru aceasta modalitate de check-in, dar aceasta este jumatate din cea datorata pentru check-in la aeroport.
3) Reduceti la minim bagajele cu care calatoriti. In timpul calatoriei, purtati articolele de imbracaminte si incaltaminte cele mai grele. In buzunare puteti transporta diverse lucruri, iar bagajul de mana, care la majoritatea companiilor low cost este permis in mod gratuit, in limita a maxim 6-10 kg, trebuie exploatat la maximum. In cazul in care calatoriti cu prietenii sau familia, incercati sa grupati bagajele si sa profitati eficient de bagajul lasat in cala.
4) Pregatiti-va sandwich-uri de acasa, iar bauturile din duty free sunt mai ieftine decat cele cumparate in avion, asa ca puteti profita cu incredere de aceasta oportunitate.
5) Cititi intotdeauna cu atentie termenii si conditiile de calatorie publicate de compania cu care calatoriti. Va vor ajuta sa intelegeti care sunt costurile suplimentare care pot aparea pe parcursul calatoriei dvs. si sa le preintampinati.
O analiza comparativa a taxelor si comisioanelor adiacente practicate de principalii operatori low cost din Romania poate fi gasita aici: Zboruri low-cost
Nu-mi ramane decat sa va urez: “Sa calatoriti ieftin!”
Vezi comentarii (3)
foarte tare articolul multam de sfaturi.
Supersale a spus:
June 22, 2011 – 1:14 pm
Ne bucuram sa va fim de folos si sa va aducem in atentie lucruri ce merita luate in considerare.
Bilete de avion a spus:
December 18, 2012 – 4:19 pm
Sfaturi extrem de utile! De multe ori, cei care călătoresc cu low-costul economisesc fiecare bănuț, iar astfel de taxe le taie tot avântul…
bilete de avion ieftine a spus:
June 16, 2011 – 1:34 pm